Dag van de Literatuurkritiek

19/09/2016

Na de geslaagde studiedag in 2015 organiseert Vlaams-Nederlands Huis deBuren samen met literair-kritisch platform De Reactor de eerste Dag van de Literatuurkritiek: een nascholingsdag voor docenten in het middelbaar onderwijs. Aan de hand van straffe lezingen en inspirerende workshops bieden we docenten de kans om literatuurkritiek in te zetten in hun lessen. Verwacht sterke sprekers, prikkelende lesideeën en een flinke scheut literatuur. Presentator van dienst is Willem Bongers-Dek (deBuren).

Lezingen en workshops

Bas Jongenelen, docent Nederlands aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg en promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt de openingslezing uit. Hij publiceert regelmatig over literatuuronderwijs en bereidt een proefschrift voor over humor in de zestiende eeuw. In zijn openingslezing beantwoordt hij de vraag hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om historische literatuur voor leerlingen te ontsluiten.

De workshops worden verzorgd door sprekers die literaire kritiek combineren met de lespraktijk. Zo is schrijver Matthijs de Ridder ook docent aan het conservatorium in Antwerpen, doceert literatuurwetenschapper Laurens Ham aan de Universiteit Utrecht en gaf hij les aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en stond Jeroen Dera voor de klas voor hij vakdidacticus werd aan de Radboud Docenten Academie en docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Lerarenopleider en publicist Anouk Zuurmond (UvA) presenteert een casus uit haar promotieonderzoek en laat zien hoe je als docent de verhalen van www.citybooks.eu kunt inzetten om een uitdagende literatuurles te geven. Zuurmond baarde dit jaar opzien met haar opiniestuk ‘Docenten, kauw leerlingen niet voor wat hip is’.

Literaire gesprekken

Hagar Peeters draagt voor uit haar met de Fintro Literatuurprijs bekroonde roman Malva (De Bezige Bij) en spreekt met Matthijs de Ridder over haar ervaringen in het onderwijs en met de Vlaams-Nederlandse literatuurkritiek.

Literatuurcriticus, poëziewetenschapper en dichter Kila van der Starre spreekt met dichter Lieke Marsman naar aanleiding van het boek Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (Vantilt) dat elke docent mee naar huis krijgt.

Het Land van Music-Hall

De Vlaamse dichter en troubadour Peter Holvoet-Hanssen stelt in primeur de uitvouwbare schatkaart voor die tekenaar Brecht Evens voor hem maakte van Het Land van Music-Hall. Deze kaart vormt het uitgangspunt voor een tournee langs middelbare scholen waarmee Holvoet-Hanssen jongeren enthousiasmeert om op verkenning te gaan in dat mysterieuze land, vol van poëzie.

Muziektheater

Tot slot spelen actrice Jessa Wildemeersch en accordeonist Tuur Floorizone een fragment uit hun succesvolle literair-muzikale voorstelling de kleine eva uit de kromme bijlstraat, een theatrale bewerking van de klassieker van Louis Paul Boon waarmee ze vanaf 2017 middelbare scholen aandoen.

De dag in vogelvlucht

10:00-10:30 inloop met koffie
10:30-12:45 lezingen, workshops, optredens
12:45-13:30 lunch
13:30-16:45 lezingen, workshops, optredens
16:45-18:00 borrel met een hapje

Mee naar huis

– Het boek Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw (Vantilt)
– Een van de citybookspublicaties
– Lesbrieven voor drie uitdagende literatuurlessen voor verschillende niveaus (vmbo-havo-vwo)

Deze nascholing richt zich met name op docenten Nederlands maar docenten kunst en beeldende vorming, ckv en moderne vreemde talen zijn ook van harte welkom.

Actie!

De eerste tien docenten die zich aanmelden, mogen in hun pakketje ook Tikken tegen de maan verwachten: vijftig prachtig geïllustreerde kindergedichten, verzameld en ingeleid door Joke van Leeuwen.

Aanmelden?

€ 85, aanmelden via een mail aan willem@deburen.eu. Opgelet de plaatsen zijn beperkt (maximum 60 deelnemers).