#ikleesthuis: de leestips van redactielid Marleen Bongers-Dek

08/06/2020

We leven in bizarre tijden. De laatste tijd is ons dagelijks leven verregaand veranderd. Maar een quarantaine betekent ook meer tijd om te lezen. Leesinspiratie nodig? Hieronder vind je de boekentips van redacteur Marleen Bongers-Dek. 

 

Soseki Natsume - 'De poort' | Humo   bol.com | Liefde, als dat het is (ebook), Marijke Schermer ...   bol.com | Het jongensuur, Andreas Burnier | 9789025445133 | Boeken

 

 


 

Soseki Natsume, De Poort

De jonge uitgeverij Karakters streeft ernaar jaarlijks drie vergeten klassiekers een tweede kans te geven door die opnieuw in de schijnwerpers te zetten met een heruitgave. De eerste in die hopelijk groeiende reeks is De Poort van de Japanse auteur Soseki Natsume. De recensie die Laurent De Martelaer voor De Reactor schreef, doet me ernaar verlangen het te lezen. Alleen al omdat hij het hoofdpersonage Soseku vergelijkt met een van mijn lievelingspersonages, De klerk Bartleby uit de gelijknamige roman van Herman Melville: [Soseku] is de keizer van de procrastinatie en gaat prat op een traagheid waarvoor een Oblomov of Bartleby niet moet onderdoen.’

 

Andreas Burnier, Het jongensuur

Radiomaakster Nikki Dekker maakte een prachtige radiodocumentaire over de Nederlandse schrijver Andreas Burnier. In haar tijd was Burnier op zijn zachtst gezegd een veelkleurige verschijning. Haar joodse afkomst noopte haar tijdens de Tweede Wereldoorlog drie jaar lang tot onderduiken, ze was een felle feminist, vanaf de jaren 60 openlijk lesbisch, bevroeg in haar romans het (niet) vrouw-(willen)-zijn, was een bedreven polemist, hoogleraar criminologie en publiceerde romans, gedichten en essays. Iemand om te onthouden, zou je denken. Toch kom je Burnier nauwelijks tegen in literatuurgeschiedenissen of de canon. Dekker roept ons op het eind van de documentaire op de vergeten schrijfsters te lezen, want ‘als we niet willen dat vrouwen de geschiedenis uitgeschreven worden, dan moeten we ze er steeds opnieuw inzetten. Door ze op te zoeken en te lezen, doe dat, lieve luisteraar’. Mijn advies: luister de radiodocumentaire van Dekker en lees daarna een roman van Andreas Burnier, Helga Ruebsaem, Clara Eggink, Ethel Portnoy of… Ik begin straks aan Burniers Het jongensuur dat vandaag op de mat viel.

 

Marijke Schermer, Liefde als dat het is

Bijna een jaar geleden verscheen Marijke Schermers derde roman Liefde, als dat het is. Deze roman toont ons verschillende versies van liefde en relaties en neemt ons zes seizoenen mee langs slaapkamers, huilbuien, ingehouden en luide ruzies, fietstochten, radiostiltes, sms-berichten, keukens, restaurants, speelplaatsen, appartementen, flessen wijn, affaires, feestjes en deurlijsten. Waar Schermers roman over gaat, is moeilijk in een zin te vatten. Makkelijker is het om het boek te lezen, want ook stilistisch is de roman aangenaam genoeg en soms is die zelfs grappig. Twee van de personages zijn het echtpaar David en Terri, ze liggen stilzwijgend in bed, hij houdt nog steeds van haar, zij heeft een minnaar, als zij zijn naam zegt en hij toenadering of een woord van liefde hoopt te horen, zegt ze ‘Kun je wat minder hard ademen?’ Vlaams-Nederlands huis deBuren organiseert een digitale leesclub rond de roman, met korting voor (gewezen) Reactorcritici. Ja, een roman kun je natuurlijk alleen lezen, maar in tijden van stilte en eenzaamheid, zijn compagnons de route des te aangenamer.

 


Marleen Bongers-Dek

Marleen Bongers-Dek studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Kort na haar afstuderen, behaalde ze haar tweede master aan diezelfde universiteit die haar de bevoegdheid verleende om les te geven in het voortgezet onderwijs. Inmiddels geeft ze sinds 2007 les aan de hoogste klassen havo en vwo. Van 2012 tot en met 2017 was ze eindredacteur van DW B.