Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

19/06/2024

Journalist Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, met Undercover aan het werk (Ambo Anthos, 2023). Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed in Amsterdam, in Met het oog op morgen.

Van Bergeijk werkte jarenlang undercover bij verschillende bedrijven, zoals Wehkamp, Uber en Bol.com. Maar hij was bijvoorbeeld ook een tijd in dienst bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel en werkte als koffersjouwer op Schiphol. Hij beschrijft zijn ervaringen in Undercover aan het werk, om lezers een inkijkje te geven in deze beroepen, die vaak ondergewaardeerd worden en meestal zelfs onzichtbaar blijven.

“Niemand ontkomt aan secundaire bronnen, maar journalistiek is ook: zelf naar de bron gaan en goed kijken en luisteren. Ook als dat moeilijk is”, schrijft de jury in haar rapport. “Jeroen van Bergeijk is erin geslaagd ons te laten kijken naar alledaagse plekken. We realiseerden ons door dit boek wat een moeilijk proces het is om undercover te gaan, met grote impact op je persoonlijk leven. Maar dat het soms noodzakelijk is. Omdat de economische en de politieke macht zich anders niet doeltreffend laten controleren. Omdat anders niet zichtbaar is hoe onze maatschappij draait of ten koste van wie onze maatschappij functioneert.”

Jeroen van Bergeijk (1965) is journalist, schrijver en oprichter van uitgeverij Fosfor. Hij schreef onder meer Mijn Mercedes is niet te koop, Goudkoorts, Liefde, lijden, lossen en Uberleven. Zijn boeken verschenen in vertaling in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In 2019 verscheen Binnen bij bol.com (Querido Fosfor). Vier jaar later volgde Undercover aan het werk (Ambo Anthos).

De andere genomineerden waren Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet (Prometheus), Arthur Debruyne met De Mexicaanse methode. De onzichtbare opmars van crystal meth in de Lage Landen (Ambo Anthos), Maarten Reijnders met De hackers die Nederland veranderden. De spannende geschiedenis van XS4ALL (Podium) en Karin Sitalsing met Blauwestad. Een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten (Atlas Contact).

Brusseprijs

De Brusseprijs is de jaarlijkse prijs voor het journalistieke boek, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), een icoon uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Vorige jaren wonnen Maurice Swirc met De Indische doofpot (Arbeiderspers, 2024), Roline Redmond met De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribische gebied (Arbeiderspers, 2022) en Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet (Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd (De Correspondent, 2021).

De jury bestond dit jaar uit Annegriet Wietsma (voorzitter), Dilara Bilgiç, Marloes de Koning, Lara Billie Rense en de winnaar van vorig jaar, Maurice Swirc.