#ikleesthuis: de leestips van redactielid Lucas Van Der Deijl

06/04/2020

We leven in bizarre tijden. De laatste weken is ons dagelijks leven verregaand veranderd. Maar een quarantaine betekent ook meer tijd om te lezen. Leesinspiratie nodig? Hieronder vind je de boekentips van redacteur Lucas Van Der Deijl.

 

     

 

1. Leerjaren in Topeka van Ben Lerner

Volgens de flaptekst vertelt Ben Lerners laatste roman over een jongen die opgroeit in een cultuur van ‘toxic masculinity’, maar Leerjaren in Topeka is veel meer dan dat. Het is tegelijkertijd een vormexperiment (de roman als gezinstherapie), een satire op de psychoanalyse en een aanklacht tegen het verdwijnen van argumenten in de Amerikaanse politieke retoriek. Een bijzonder knap en bijzonder actueel boek, nu politieke leiders in de VS, Brazilië en Hongarije zich van hun lelijkste kant laten zien.

Klik hier om de recensie over dit boek te lezen op De Reactor, geschreven door Pieter van de Walle.

 

2. The Age of Surveillance Capitalism van Shoshanna Zuboff

In deze zeer grondige studie laat Shoshanna Zuboff zien wat iedereen al weet en tegelijkertijd niet wil weten: de grote internetbedrijven zijn al zo’n twintig jaar op zeer agressieve wijze bezig ons persoonlijke leven binnen te dringen. Evgeny Morozov had al in 2011 aangetoond dat overheden het internet misbruiken voor surveillance van hun burgers, maar Zuboff herinnert ons eraan dat de schending van persoonlijke integriteit door met name Google, Facebook en Microsoft nog veel verder gaat. Deze bedrijven hebben geprofiteerd van de algehele desinteresse voor privacy in de jaren na 9/11, en ik vrees voor de manier waarop ze de huidige crisis zullen aangrijpen om zich nog meer kennis over gebruikersgedrag toe te eigenen. Ik kan niet zeggen dat het een groot plezier is om Zuboff te lezen in deze tijd, waarin ik dagelijks mijn gesprekken met collega’s, vrienden en familie vrijwillig upload naar de servers van Microsoft (Teams, Skype), Google (Hangouts), Facebook (Whatsapp) en Fortnite (Houseparty). Een kleine daad van verzet is het wel.

 

3. Leviathan van Thomas Hobbes

Voor mijn onderzoek naar de Nederlandse vertaling en receptie van vroegmoderne filosofie ben ik momenteel veel van en over Thomas Hobbes aan het lezen. Deze klassieker uit 1651 staat vooral bekend om het pessimistische mensbeeld dat de Engelse filosoof erin uitdraagt: het individu dat een staat nodig heeft om te kunnen samenleven, omdat mensen van nature geneigd zouden zijn elkaar de hersens in te slaan. Minder mensen weten dat het boek ook als literair werk zeer de moeite waard is. Hobbes speelde vorig jaar al een hoofdrol in Rutger Bregmans bestseller De meeste mensen deugen, en hij blijft relevant nu mensen opnieuw een vat vol tegenstrijdigheden blijken, die én hamsteren én boodschappen doen voor de buurvrouw op leeftijd, en die gelukkig collectief bereid zijn een economie om zeep te helpen om individuele levens te beschermen.

 


 

Lucas van der Deijl

Lucas van der Deijl studeerde Nederlands en Geschiedenis in Utrecht en schrijft momenteel zijn proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam, over de vertaling en verspreiding van Descartes en Spinoza in het Nederlands tussen 1640 en 1720. Daarnaast is hij als redacteur en ontwikkelaar verbonden aan LitLab, een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school.