Voor docenten

Onderzoek bevestigt het al langer: lezen heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling en de woordenschat van leerlingen. Toch vinden jongeren het steeds moeilijker om zelf aan de slag te gaan met een boek. Als docent wil je je leerlingen stimuleren om het literaire landschap te verkennen, maar hoe begin je daaraan? Op deze pagina reikt de redactie van De Reactor docenten de juiste tools aan om het gesprek over boeken in de klas in goede banen te leiden.

 

Ga met deze lesbrief mee op speur- en strooptocht door Besmette Stad

Speciaal voor docenten en leerlingen in het middelbaar onderwijs zette De Reactor een literair-kritische tocht op touw door de bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen en door Besmette Stad: het multimediale project van Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap, waarin 100 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een actueel, artistiek antwoord geven op de coronacrisis.

2021-Speur-en-strooptocht-door-Besmette-Stad

 

 


 

Lesbrieven

In deze lesbrieven geven we je een concrete leidraad om literatuur op een toegankelijke manier in je lessen te betrekken. We hebben rond zes romans en bundels – van Iduna Paalman tot Ruth Lasters – verschillende vragen en opdrachten uitgewerkt die je samen met je leerlingen kan ontdekken.

2018 Inclusie – Amatmoekrim – Het gym

2018 Inclusie – Peeters – De mensengenezer

2019 Hokjesdenken – Isik – Wees onzichtbaar

2019 Hokjesdenken – Paalman – De grom uit de hond halen

2019 Hokjesdenken – Lasters – Vin

2020 Spel – Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea

 


Recensies voor in je les

Wil je je leerlingen ook zelf aan de slag laten gaan met literaire kritiek? In dit artikel bundelen we negen recensies die je in de les kan gebruiken.

9 recensies voor in uw les!