Nu het einde van 2020 nadert, heeft zich opnieuw een historisch kantelmoment voltrokken. De redactie van De Reactor vindt het daarom een goed moment om terug te blikken op de literaire nalatenschap van de jaren 2010, een periode die met de lockdown zo abrupt ten einde kwam. Vanuit ons perspectief als literatuurcritici waren de jaren 2010 bovenal het decennium waarin de schrijvende millennial volwassen werd. In deze reeks gaan we op zoek naar poëtica y. Hoe verhouden de schrijvers van generatie y zich tot de wereld, de literatuur en de taal?
De eerste bijdrage in de reeks was een voorpublicatie uit het nieuwste boek van Hans Demeyer en Sven Vitse over millennialromans (hier), de tweede bijdrage was een recensie door Sam De Gueldre over een bundel verhalen van millennials (hier), de derde bijdrage was een herpublicatie van een recensie door Barbara Fraipont over het DW B-themanummer over het literaire veld 2010-2019 (hier) en de vijfde bijdrage was een essay over engagement in millennialromans door Aukje van Rooden (hier).
De vierde bijdrage van de reeks wordt geleverd door Saskia Pieterse, Laurens Ham en Stephan Besser. Deze drie moderne letterkundigen maakten een podcast over schrijvende millennials in het algemeen en de boeken Gebrek is een groot woord van Nina Polak en De volgende scan duurt vijf minuten van Lieke Marsman in het bijzonder. De podcast (40 minuten) kan hieronder beluisterd worden. Veel luisterplezier!
6:23 Gebrek is een groot woord – Nina Polak
15:08 White – Bret Easton Ellis
23:10 De volgende scan duurt vijf minuten – Lieke Marsman
Reacties
Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.